【活动预告】人大国发院“理论与政策”研讨会(第56期)

International Liberalization and Intranational Deviations from the Law of One Price

主 讲:李志远(复旦大学)

主 持:刘 青(中国人民大学国家发展与战略研究院)

时 间:2019年12月5日(周四)14:00-15:30

地 点:中国人民大学崇德西楼(原科研楼A座)916会议室

摘要:The nature of the volatile and persistent deviations from the Law of One Price (LOP) is one fundamental question of international economics. This paper adds insights to this question by showing that international trade liberalization is one important determinant of intranational deviations from the Law of One Price. Our general equilibrium open-economy model shows that international trade liberalization can reduce the volatility of intranational deviations from LOP, while has no impact on the persistence of the deviations. The intuition of these novel findings is straightforward. Trade liberalization induces imports of foreign goods, creating co-movements of prices across cities and thus reducing the LOP volatility. On the other hand, the persistence of LOP deviation is mainly driven by the nature of the productivity shocks and the price stickiness. It is thus not affected by international trade liberalization. We confront these theoretical predictions with highly disaggregated monthly retail price data from China. We find strong and robust empirical supports to the predictions.

主讲人简介:李志远,美国加州大学戴维斯分校经济系博士,复旦大学经济学院世界经济系教授。2012年上海市“浦江人才”,2017年教育部“青年长江学者”,2018年复旦大学青年杰出人才,2019年上海市曙光学者。现担任中国国际贸易研究会常任委员,中国世界经济学会理事,全国金融系统青年联合会委员,上海国际金融与经济研究院学术研究员,复旦平安宏观经济研究中心研究员等学术兼职。主要研究方向为国际贸易理论与实证、国际贸易政策等。在国际国内顶尖学术期刊如Review of Economics and Statistics,Journal of International Economics,《经济研究》与《管理世界》等发表多篇论文。研究成果荣获第六届张培刚发展经济学研究优秀成果奖、第二十届“安子介国际贸易研究奖”优秀论文一等奖、浦山世界经济学优秀论文奖、国际贸易实证研究会议最佳论文奖、上海市第十四届哲学社会科学优秀成果奖等。数篇研究成果得到美国经济研究局(NBER)季度研究报告推介,并入选“经济学与商学”全球前1% ESI高引论文。

版权所有©2014中国人民大学国家发展与战略研究院 累计访问量:11744355 访问量统计》